Ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς αύριο Παρασκευή στην Αττική - Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας για ολόκληρη τη χώρα

 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024


> Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (πλην νήσου Κυθήρων)
 
> Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
 
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Ο καιρός τη Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
☀️Γενικά αίθριος καιρός αναμένεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων μέχρι και αργά το απόγευμα.

🌬️ Οι άνεμοι θα πνέουν ΙΣΧΥΡΟΙ από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

🌡️Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει τους 36 με 38 και κατά τόπους στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

👉🏻Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Παρασκευή, το σκηνικό του καιρού στο νομό περιμένουμε να είναι αίθριο. Η θερμοκρασία σε παρόμοια, υψηλά επίπεδα, θα φτάνει εντός του λεκανοπεδίου τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, ενισχυμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, φτάνοντας τοπικά (κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια) έως και τα 7 με 8 Μποφόρ.


⚠️🔥Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι κάτοικοι στις περιοχές όπου υπάρχει η ένδειξη του θαυμαστικού στον παραπάνω χάρτη, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη ξηρασία των ημερών αλλά και τους θυελλώδεις ανέμους που τοπικά δεν αποκλείεται να αγγίζουν ακόμα και τα 9 Μποφόρ, θα δημιουργούν τις ιδανικότερες συνθήκες για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιάς.

⚠️🔥Πολύ μεγάλη προσοχή λοιπόν αύριο, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής που σύμφωνα με τον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε κατηγορία κινδύνου Νο5 (Κατάσταση συναγερμού), και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι με το που αντιληφθούμε καπνό ειδοποιούμε ΑΜΕΣΑ τη Πυροσβεστική, καλώντας στο 199!


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο


Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Δείτε επίσης