Μεταβολή του καιρού σήμερα στη χώρα: Βροχές, τοπικές καταιγίδες αλλά και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας θα συνθέτουν το καιρικό σκηνικό της Παρασκευής

 

Μετά από ένα τριήμερο υψηλών θερμοκρασιών για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ο καιρός σήμερα Παρασκευή αναμένεται να παρουσιάσει αισθητή μεταβολή, με βροχές αλλά και τοπικές καταιγίδες στο βόρεια και πτώση της θερμοκρασίας στο σύνολο της χώρας, η οποία και αναμένεται να είναι μεγαλύτερη αύριο Σάββατο.

Ο καιρός σήμερα:
Στα βόρεια περιμένουμε νεφώσεις με βροχές αλλά και τοπικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο και την Κρήτη έως και 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, αφού στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή θα φθάνει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς, ενώ στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου δεν αποκλείεται να φτάνει μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα ο υδράργυρος δεν θα ξεπερνάει τους 34 με 36 βαθμούς, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου εκεί δεν αποκλείεται να δούμε τιμές κοντά στους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Αφρικανική σκόνη θα αρχίσει σταδιακά να απομακρύνεται από τη χώρα μας.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Στην Αττική σήμερα Παρασκευή η μέρα περιμένουμε να κυλήσει με αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες κυρίως κατά τις πρωινές ώρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν θα λείπουν και τα διαστήματα ηλιοφάνειας, τα οποία και θα είναι μεγαλύτερα από το μεσημέρι και μετά. Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση, θα φτάνει εντός του λεκανοπεδίου τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου (πιθανώς τοπικά να δούμε και τιμές κοντά στους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου), ενώ οι μέγιστες τιμές στα παραθαλάσσια τμήματα θα βρίσκονται 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί, τοπικά έως και 5 Μποφόρ.

Στα ύψη έφτασε ο υδράργυρος τη Πέμπτη


Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εχθές Πέμπτη 13/06, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τοπικά σε πολλές περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας ακόμα και τους 43°C. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στις Βουκολιές Χανίων και ήταν ίση με 44.5°C. Η μέτρηση αυτή αναφέρεται με επιφύλαξη μέχρι να γίνει έλεγχος του συστήματος αερισμού του σταθμού. Έπεται το Κρανίδι Αργολίδας, όπου καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 43.9 °C. Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 36.3 °C, ενώ 136 από τους 499 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 °C και 243 σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C.

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν και στην Αττική, όπου 55 από τους 74 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40°C. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Φυλή/Άνω Λιόσια με 42.7 °C.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη