Μεσοπρόθεσμη πρόγνωση: Πως θα κυλήσει το δεύτερο 15ήμερο του μήνα - Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι θερμοκρασίες και ενισχύεται το μελτέμι

 


Μετά από ένα 15ήμερο με θερμοκρασίες ''φωτιά'' στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, το καλοκαίρι βρίσκεται πλέον μια ανάσα μακριά μας (20 Ιουνίου), με τα δεδομένα για τις επόμενες ημέρες να μην προκαλούν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη, διατηρώντας τον υδράργυρο και πάλι σε επίπεδα υψηλότερα από τον μέσο όρο μέχρι τουλάχιστον και το τέλος του μήνα.

Παρακάτω θα δούμε μια αναλυτική εκτίμηση σχετικά για το σκηνικό του καιρού του δεύτερου 15ήμερου του Ιουνίου.

Για να προχωρήσουμε σε αυτή την εκτίμηση, χωρίσαμε το 15ήμερο αυτό σε τρία διαστήματα των 5 ημερών.

16 - 20 Ιουνίου 2024
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μας διαστήματος, αναμένεται αρχικά βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, οπότε και δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται τοπικοί όμβροι κυρίως στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά ορεινά. Πολλή ηλιοφάνεια και περιορισμό της αστάθειας περιμένουμε από τις 17/06 μέχρι και τα τέλη του διαστήματος. Πιθανή χαμηλή μεταφορά Αφρικανικής σκόνης θα απασχολήσει μέρος της δυτικής και νότιας χώρας κατά τις πρώτες μέρες του διαστήματος αυτού (16-17 Ιουνίου).

Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος περιμένουμε να βρίσκεται σε υψηλότερα, του μέσου όρου, επίπεδα κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού, με μέγιστες τιμές που αρχικά θα φτάνουν τοπικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, με σταδιακή άνοδο από τις 17/06 (κυρίως στη δυτική Ελλάδα) με τιμές που δεν αποκλείεται να φτάνουν τοπικά ακόμα και τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι περιμένουμε να πνέουν ενισχυμένοι αρχικά μόνο στο Αιγαίο, βόρειοι - βορειοανατολικοί, ενώ στη συνέχεια το μελτέμι θα επηρεάζει και τις ανατολικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, παρουσιάζοντας παράλληλα περαιτέρω ενίσχυση στο Αιγαίο, με ριπές που δεν αποκλείεται κατά τα μέσα του διαστήματος αυτού να αγγίζουν ακόμα και τα 7 με 8 Μποφόρ. 

Εξαιρετικά υψηλός θα είναι και ο κίνδυνος πυρκαγιάς κατά τη περίοδο αυτή.

21 - 25 Ιουνίου 2024
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου διαστήματος, ο βελτιωμένος καιρός περιμένουμε να συνεχιστεί για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς τα τελευταία στοιχεία προβλέπουν πολλή ηλιοφάνεια και λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Πιθανή είναι η επιστροφή της αστάθειας κατά τις τελευταίες ημέρες αυτού του διαστήματος (24-25/06) με τοπικούς όμβρους κυρίως στα βόρεια ορεινά.

Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος αρχικά περιμένουμε να παραμένει σε τιμές κοντά στους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου κυρίως για περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ελλάδας, ενώ νέα άνοδο αναμένουμε από τις 23/06 και μετά, με μέγιστες τιμές που δεν αποκλείεται και πάλι να ξεπερνούν τοπικά ακόμα και τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Σταδιακή εξασθένηση περιμένουμε να παρουσιάσουν παράλληλα και οι βοριάδες στα ηπειρωτικά, ενώ δεν αποκλείεται να παραμένουν ενισχυμένοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, με ριπές έως και 6 με 7 Μποφόρ.

26 - 30 Ιουνίου 2024*
Τέλος, κατά τη διάρκεια του τρίτου διαστήματος, ο εξαιρετικός καιρός αρχικά περιμένουμε να διατηρηθεί για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ από τις 28/06 έως και το τέλος του διαστήματος τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιστροφή της αστάθειας με βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες κυρίως σε περιοχές της βόρειας χώρας. 

Θερμοκρασιακά, τα σενάρια από τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν να μην έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο σενάριο με τα περισσότερα από αυτά ωστόσο να βλέπουν κάποια σταδιακή πτώση του υδραργύρου, επαναφέροντας τις τιμές κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα.

Τοπικά ενισχυμένοι ενδέχεται να πνέουν οι άνεμοι στα πελάγη μας.

*Οτιδήποτε αναγράφεται εδώ αποτελεί μια απλή εκτίμηση και η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Δείτε επίσης