Αναλυτική πρόγνωση για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων και τοπικές βροχές τις μεσημεριανές ώρες - Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η θερμοκρασία

 

Με την αστάθεια να εμφανίζεται και πάλι στη χώρα μας κατά τις θερμές ώρες φαίνεται πως θα κυλήσει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αφού, κυρίως από την Κυριακή, θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιο αξιόλογες στα ηπειρωτικά ορεινά, ενώ στα υπόλοιπα θα επικρατεί γενικά ηλιοφάνεια. Από θερμοκρασιακή άποψη ο υδράργυρος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα αγγίζοντας τοπικά ακόμη και τους 38°C, ενώ οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σταδιακά μικρή εξασθένηση πνέοντας μέτριοι έως ισχυροί, με τον κίνδυνο ωστόσο για την εκδήλωση και την εξάπλωση πυρκαγιών να παραμένει υψηλός στα Ανατολικά και Νότια ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά:
Για σήμερα Σάββατο 22/06/2024:  
Αίθριος θα είναι γενικά σήμερα ο καιρός, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα Βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οι οποίες θα δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, σε υψηλές τιμές, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 15 έως 34 με 35 και τοπικά 36°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 16 έως 35 με 36 και τοπικά 37 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 32 με 34 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος δε θα ξεπεράσει τους 26 με 28, εκτός από τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που και εκεί θα αγγίξει τους 32 με 34 και τοπικά τους 35°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Σήμερα Σάββατο, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, τοπικά ενισχυμένοι έως και το απόγευμα, με ένταση που δεν αποκλείεται να αγγίζει ακόμα και τα 6 με 7 Μποφόρ. Εξαιρετικά υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, καθώς η υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους και την ξηρασία των τελευταίων ημερών θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες. 


Για Κυριακή 23/06/2024:
Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά, οι οποίες ίσως δώσουν τοπικούς όμβρους ή και μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας στα ορεινά της Βόρειας Πελοποννήσου, της Κεντρικής Στερεάς, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατεί κατά βάση ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα Δυτικά και Νότια.
Οι άνεμοι, σε μικρή περεταίρω εξασθένηση, θα πνέουν στο Αιγαίο Β-ΒΔ 3 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 3 με 4 και τοπικά έως 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 17 έως 34 με 35 και τοπικά 36°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 19 έως 36 με 37 και τοπικά 38 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 31 με 33 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος δε θα ξεπεράσει τους 28 με 30, εκτός από τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τοπικά τους 33 με 35°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Κυριακή, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 36 με 37 και ίσως τοπικά μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, μέτριας έντασης έως και 4 με 5 Μποφόρ (δεν αποκλείεται στα ανατολικά παράκτια να βλέπουμε τοπικά και ριπές των 6 Μποφόρ). Υψηλός θα παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Για Δευτέρα 24/06/2024(Αγίου Πνεύματος):
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή και μπόρες στα ορεινά της Κεντρικής Στερεάς, αλλά και μεμονωμένες καταιγίδες πιο αξιόλογες στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και κάποιοι τοπικοί όμβροι και στην Χαλκιδική.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο Β-ΒΔ 3 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 3 με 4 και τοπικά έως 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 15 έως 34 με 35 και τοπικά 36°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 16 έως 36 με 37 και τοπικά 38 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 28 με 30 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος δε θα ξεπεράσει τους 26 με 28, εκτός από τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τοπικά πάλι τους 33 με 35°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να παραμένει γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, έως και 3 με 4 Μποφόρ.


Από την Τρίτη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως το σκηνικό του καιρού θα παραμείνει στο ίδιο μοτίβο, με την αστάθεια να μην λείπει κατά τις θερμές ώρες, αλλά και τους ανέμους να συνεχίζουν να πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις στα πελάγη μας, ενώ παράλληλα ο υδράργυρος θα βρεθεί σε υψηλά επίπεδα κάνοντας τις συνθήκες ευνοϊκές για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών. 

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη