Ο καιρός τη νέα εβδομάδα: Υψηλές θερμοκρασίες, αρκετή ηλιοφάνεια και πολλά... Μποφόρ - Αστάθεια στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας

 

Με την αστάθεια να εμφανίζεται και πάλι στη χώρα μας κατά τις θερμές ώρες, η νέα εβδομάδα θα μπει με τοπικές βροχοπτώσεις και καταιγίδες πιο αξιόλογες στα ηπειρωτικά ορεινά, ενώ στα υπόλοιπα θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Από θερμοκρασιακή άποψη ο υδράργυρος θα ανέβει κυρίως στα νότια, ενώ επίσης οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σταδιακή ενίσχυση στα πελάγη μας, με τις συνθήκες για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιάς να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές και επικίνδυνες.

Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Δευτέρα 17/06/2024:  
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οι οποίες θα δώσουν τοπικούς όμβρους ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά ορεινά της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 και στα Ανατολικά και Νότια έως 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 1 με 2 Μποφόρ που αργότερα θα στραφούν κι εκεί Δ-ΒΔ στα 3 με 4 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 14 έως 32 με 33 και τοπικά 34°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 15 έως 34 με 35 και τοπικά 36 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 30 με 32 βαθμούς, ενώ στου Ανατολικού Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος δε θα ξεπεράσει τους 28 με 30, εκτός από τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τοπικά τους 31 με 33°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Σήμερα Δευτέρα, στην Αττική περιμένουμε αρκετή ηλιοφάνεια, με λίγες αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, οπότε και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, τοπικά έως και 4 Μποφόρ. 


Για την Τρίτη 18/06/2024:
Αν και η αστάθεια φαίνεται πως περιορίζεται λίγο, αύριο Τρίτη δε θα λείψουν κάποιες τοπικές μπόρες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οι οποίες θα είναι πιο αξιόλογες στα βόρεια ορεινά όπως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατεί κατά βάση ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις στα Δυτικά και Νότια.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν και θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 3 με 4 και στο Βόρειο πέλαγος έως 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 15 έως 33 με 34 και τοπικά 35°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 16 έως 34 με 35 και τοπικά 36 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 32 με 34 βαθμούς, ενώ στου Ανατολικού Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος δε θα ξεπεράσει τους 28 με 30, εκτός από τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τοπικά τους 33 με 35°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Τρίτη, το σκηνικό του καιρού στο νομό περιμένουμε να είναι αίθριο. Η θερμοκρασία σε παρόμοια, υψηλά επίπεδα, θα φτάνει εντός του λεκανοπεδίου τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, ενισχυμένοι από τις μεσημεριανές ώρες, φτάνοντας τοπικά έως και τα 6 με 7 Μποφόρ.


Από Τετάρτη, ενώ η ατμοσφαιρική αστάθεια θα μειωθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αυτό που θα επιμείνει θα είναι οι ισχυροί Βοριάδες έως και 8 Μποφόρ στο Αιγαίο, αλλά και οι ακόμη υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες, κάνοντας τις συνθήκες ευνοϊκότερες για την εκδήλωση αλλά και εξάπλωση πυρκαγιών.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη