Μετά από έναν Ιούνιο που ήδη από τις πρώτες ημέρες του ξεκίνησε να σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε θέματα μέσης μέγιστης θερμοκρασίας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει να δούμε επίσης και πως αναμένεται να κυλίσει το υπόλοιπο του φετινού καλοκαιριού (Ιούλιος - Αύγουστος), καθώς τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η διαπίστωση ότι οι πιο θερμοί μήνες του καλοκαιριού για τη χώρα μας είναι οι δύο που ακολουθούν. Το ερώτημα όμως είναι ένα. Αν ο Ιούνιος ήταν τόσο θερμός, τότε θα είναι θερμότεροι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος;
Μελετώντας λοιπόν τα στοιχεία για το καιρό του επόμενου διαστήματος μέσα από παγκόσμια μετεωρολογικά μοντέλα μπορούμε να πούμε τα παρακάτω.
Ιούλιος 2024
Για τον μήνα Ιούλιο τα πράγματα φαίνεται πως δεν διαφέρουν σημαντικά από όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να συνεχιστούν, κρατώντας τη θερμοκρασιακή απόκλιση του μήνα περίπου στους 2 με 2.5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Κάτι τέτοιο μπορούμε να παρατηρήσουμε και στον παρακάτω χάρτη (χάρτης απόκλισης θερμοκρασιών Ιουλίου - EFFIS/ ECMWF).
Εκτός από τη περιοχή μας, ιδιαίτερα θερμός αναμένεται να είναι ο Ιούλιος και για τη περιοχή της Τουρκίας, με αποκλίσεις που τοπικά δεν αποκλείεται να ξεπερνούν ακόμα και τους 3 βαθμούς Κελσίου.
Σε ότι αφορά τα θέματα υετού για το παραπάνω διάστημα, εδώ σύμφωνα με τον αντίστοιχο χάρτη απόκλισης mm υετού, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι δεν περιμένουμε κάποια σημαντική μεταβολή, με τη χώρα μας να έχει παρόμοια ύψη μηνιαίας βροχής σε σχέση με τον μέσο όρο για το μήνα.
Ο Αύγουστος τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία περιμένουμε να ακολουθήσει το ίδιο καιρικό μοτίβο, με τα προγνωστικά μοντέλα να θέλουν τη θερμοκρασιακή απόκλιση του μήνα και πάλι 2 με 3 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο.
Έντονο αναμένεται να είναι το θέμα των υψηλών θερμοκρασιών στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με εντονότερο να είναι σε περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.
Σε ότι αφορά τα θέματα υετού για το παραπάνω διάστημα, εδώ σύμφωνα με τον αντίστοιχο χάρτη απόκλισης mm υετού, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι δεν περιμένουμε κάποια σημαντική μεταβολή, με τη χώρα μας να έχει παρόμοια ύψη μηνιαίας βροχής σε σχέση με τον μέσο όρο για το μήνα.
Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε αρχικά είναι ότι πλέον μπαίνουμε σε μια εποχή όπου τα καλοκαίρια θα είναι εξαιρετικά θερμά αλλά και ξηρά για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (και όχι μόνο), οπότε είναι σημαντικό να το λάβουμε αυτό υπόψιν μας για τη λήψη μέτρων πρόληψης ενός μεγαλύτερου προβλήματος.
Επιμέλεια άρθρου:
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.