Ο καιρός τη νέα εβδομάδα: Εξασθένηση των ανέμων και ηλιοφάνεια περιμένουμε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Που είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες

 

Μετά από έναν αρκετ θερμότερο από τα κανονικά επίπεδα Ιούνιο, φαίνεται πως από τη νέα εβδομάδα θα υποδεχτούμε τον Ιούλιο με αρκετή ζέστη, αφού θα υπάρξει σταδιακή εξασθένηση των βοριάδων με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει περεταίρω φλερτάροντας ακόμη και με τους 38 με 40°C. Από πλευράς φαινομένων αυτό που θα μας απασχολήσει θα είναι μια διαταραχή από την Τρίτη το απόγευμα, η οποία θα προκαλέσει κάποιες τοπικές βροχές και καταιγίδες στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια.

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Δευτέρα, 01/07/2024:  
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα καθ´ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο σε σταδιακή εξασθένηση θα πνέουν Βόρειοι 3 με 5 και στα ΝΑ έως 6 με 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι αρχικά ασθενείς μεταβλητοί που αργότερα θα στραφούν σε Δυτικούς πνέοντας 3 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 15 έως 32 με 33 και τοπικά 34°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 17 έως 36 με 37 και τοπικά 38 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 31 με 33 και τοπικά τους 35 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος δε θα ξεπεράσει τους 28 με 30, με εξαίρεση τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που και εκεί θα αγγίξει τους 31 με 33 και τοπικά τους 35°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα βόρεια και ανατολικά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, αισθητά εξασθενημένοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 4 με 5 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, καθώς η υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους μέτριους ανέμους και την ξηρασία των τελευταίων ημερών θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες. 


Για τη Τρίτη, 02/07/2024:
Αίθριος θα είναι αρχικά ο καιρός, ενώ κατά τις μεσημεριανές ώρες στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις που το απόγευμα και το βράδυ θα δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν σε ορισμένες περιοχές και χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα, ενώ θα είναι κατά τόπους έντονα κυρίως στα ηπειρωτικά, θα έχουν σύντομο χαρακτήρα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις 3 με 4 Μποφόρ εκτός από τα Νοτιοανατολικά που εκεί θα είναι ΒΔ 5 με 6 με περεταίρω εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Ν-ΝΔ 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 17 έως 32 με 33 και τοπικά 34°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 18 έως 36 με 38 και τοπικά στον Θεσσαλικό κάμπο ακόμη και έως τους 39 με 40 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη, ενώ στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 31 με 33 και τοπικά στα Νότια και την Κρήτη τους 35 με 36 βαθμούς.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να παραμένει αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις να αναπτύσσονται αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, έως και 4 Μποφόρ.


Από την Τετάρτη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός στα Κεντρικά και Βόρεια θα είναι γενικά άστατος,  αφού θα σημειώνονται από το πρωί τοπικοί όμβροι και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, ενώ στα υπόλοιπα θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις. Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα Δυτικά και Βόρεια, ενώ οι άνεμοι στο Ιόνιο θα ενισχυθούν πνέοντας ΒΔ και στα Νότια Δυτικοί 4 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ. 

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη