Αναλυτική πρόγνωση: Με πολλά μποφόρ και γενικά αίθριο καιρό θα κυλήσει το Σαββατοκύριακο - Που αναμένονται τοπικά φαινόμενα

 

Με την ατμοσφαιρική αστάθεια να περιορίζεται φαίνεται πως θα κυλήσει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στη χώρα μας, αφού ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι αίθριος, με μόνο μια μικρή πιθανότητα για τοπικούς όμβρους στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά αύριο Σάββατο. Από την άλλη, το επίπεδο επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών δείχνει πως θα ανέβει σημαντικά, αφού, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές υγρασίας, οι άνεμοι στο Αιγαίο αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά αγγίζοντας τοπικά ακόμη και τα 8 με 9 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στα Δυτικά με παράλληλη όμως μικρή πτώση στα Ανατολικά. 

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Σάββατο, 29/06/2024:  
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα Βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οι οποίες θα δώσουν τοπικούς όμβρους στα ορεινά της Βόρειας Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Χαλκιδικής. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν και θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις από Βόρειες διευθύνσεις με ένταση που θα φτάνει τα 7 με 8 και τοπικά ακόμη και τα 9 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Β-ΒΔ πνέοντας 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 13 έως 31 με 32 και τοπικά 33°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 15 έως 32 με 34 και τοπικά στα Δυτικά 35 με 36 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 31 με 33 και τοπικά τους 35 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος δε θα ξεπεράσει τους 26 με 28, με εξαίρεση τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που και εκεί θα αγγίξει τους 29 με 31 και τοπικά τους 32°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Σάββατο, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση δε θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου (2 με 3 βαθμοί χαμηλότερα για τα βόρεια και ανατολικά), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, τοπικά ισχυροί, με ένταση που δεν αποκλείεται να αγγίζει ακόμα και τα 6 με 7 και ίσως 8 Μποφόρ. Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, καθώς η υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους τοπικά ενισχυμένους ανέμους και την ξηρασία των τελευταίων ημερών θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες. 


Για τη Κυριακή, 30/06/2024:
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα καθ´ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Οι άνεμοι, σε μικρή εξασθένηση, θα πνέουν στο Αιγαίο Βόρειοι 5 με 6 και τοπικά στο κεντρικό και νότιο πέλαγος 7 με 8 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι αρχικά μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ που αργότερα θα στραφούν σε Δ-ΒΔ 3 με 4 και τοπικά στα νότια έως 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, στα Βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί περίπου από 15 έως 32 με 33 και τοπικά 34°C, στα Κεντρικά από 16 έως 34 με 36 βαθμούς, καθώς στα Νότια από 17 έως 33 με 35 και τοπικά στα Δυτικά 37°C, ενώ στα Ανατολικά ηπειρωτικά η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 30 με 32 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 28 με 30 και τοπικά 32 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος δε θα ξεπεράσει τους 26 με 28, εκτός από τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τους 30 με 32 και τοπικά τους 34°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Κυριακή, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να παραμένει αίθριος. Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, αυξημένης έντασης έως και 6 με 7 Μποφόρ. Πολύ υψηλός θα παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Από την άλλη εβδομάδα, μπαίνοντας στον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, όλα δείχνουν πως ο υδράργυρος θα παρουσιάσει περεταίρω άνοδο αγγίζοντας τοπικά στα Κεντρικά και Νότια ακόμη και τους 40 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη μας θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν. Ταυτόχρονα φαίνεται πως από την Τρίτη θα επιστρέψει και πάλι η ατμοσφαιρική αστάθεια στα Βόρεια, με τις τοπικές μπόρες και καταιγίδες να κάνουν την εμφάνισή τους στα ηπειρωτικά ορεινά κατά τις θερμές ώρες. 

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη