Ο καιρός στη χώρα τις επόμενες ημέρες: Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία με αρκετή ηλιοφάνεια - Που θα παρατηρηθούν βροχές και καταιγίδες

 

Με το μελτέμι να διατηρείται και να δροσίζει το Αιγαίο αλλά και τη θερμοκρασία να παραμένει σε υψηλές τιμές στην ηπειρωτική χώρα φαίνεται πως θα συνεχιστεί η εβδομάδα, ενώ δε θα λείψει η αστάθεια κατά τις θερμές ώρες στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες με σχετικά μικρή, ωστόσο,  διάρκεια. 

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Τετάρτη, 26/06/2024:  
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οι οποίες θα δώσουν τοπικούς όμβρους ή και μεμονωμένες καταιγίδες σύντομης διάρκειας στα ορεινά της Κεντρικής Στερεάς, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και ορισμένες χαλαζοπτώσεις κυρίως στα Βόρεια ορεινά. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν ισχυροί από Βόρειες διευθύνσεις με ένταση που θα φτάνει τα 5 με 6 και τοπικά τα 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι μεταβλητοί 2 με 3  Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 15 έως 31 με 32 και τοπικά 33°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια από 18 έως 34 με 36 και τοπικά στα Δυτικά 37 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 33 με 35 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος δε θα ξεπεράσει τους 26 με 28, εκτός από τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που και εκεί θα αγγίξει τους 34 με 36°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Τετάρτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος με λίγες πιθανές αραιές νεφώσεις κατά τις μεσημεριανές - απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, τοπικά ενισχυμένοι, με ένταση που δεν αποκλείεται να αγγίζει ακόμα και τα 6 Μποφόρ. Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς, καθώς η υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους τοπικά ενισχυμένους ανέμους και την ξηρασία των τελευταίων ημερών θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες. 


Για τη Πέμπτη, 27/06/2024:
Με ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα θα ξεκινήσει η μέρα, ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα Βόρεια που θα δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές ή και όμβρους στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία. Τα φαινόμενα κυρίως στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν τελείως.
Οι άνεμοι, σε μικρή εξασθένηση, θα πνέουν στο Αιγαίο Β-ΒΔ 3 με 5 και τοπικά στα Νότια και Ανατολικά 6 με 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΒΔ 3 με 4 και τοπικά έως 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα Βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί περίπου από 13 έως 30 με 31 και τοπικά 32°C, στα Κεντρικά από 15 έως 33 με 34 και τοπικά 35 βαθμούς, ενώ στα Νότια από 18 έως 35 με 36 και τοπικά 37°C. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 28 με 30 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος δε θα ξεπεράσει τους 26 με 28, εκτός από τα νησιά του Ανατολικού πελάγους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τους 32 με 34 και τοπικά τους 36°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Πέμπτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, μέτριας έντασης έως και 4 με 5 Μποφόρ. Υψηλός θα παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.


Από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως, λόγω της ενίσχυσης των Βορείων ανέμων και στο Ιόνιο, ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση και στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας αφού δε θα ξεπερνά τοπικά τους 30 με 32 βαθμούς. Από πλευράς φαινομένων, θα συνεχίσουν να σημειώνονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά, με την αστάθεια αυτή να περιορίζεται από το Σάββατο. 

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη