Γνωρίζουμε ήδη ότι οι ωκεανοί της Γης αποτέλεσαν το συστατικό στοιχείο της ζωής χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε το πως αναπτύχθηκαν. Πολλοί θεωρούν ότι οι ωκεανοί δημιουργήθηκαν από παγωμένους κομήτες και αστεροειδείς από τα πιο μακρινά σημεία του ηλιακού μας συστήματος.
Το James Webb εντοπίζει την πιο εντυπωσιακή σσύγκρουση μαύρων τρυπών
Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι το νερό θα πρέπει να προήλθε μετά τον σχηματισμό της Γης, από κομήτες από τα πιο μακρινά σημεία του διαστήματος. Ωστόσο, οι μετρήσεις των ιδιοτήτων νερού σε κομήτες της αποστολής Rosetta, όπως για παράδειγμα στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, δεν ταιριάζουν με τις χημικές υπογραφές των ωκεανών μας.
Η απάντηση ίσως βρίσκεται στους σκοτεινούς κομήτες. Ανακαλύψαμε πρόσφατα επτά σκοτεινούς κομήτες που κρύβονται στους αστεροειδείς κοντά στη Γη. Τα αντικείμενα αυτά μεταμφιέζονται σε αστεροειδείς – βραχώδη σώματα δηλαδή που δεν έχουν καθόλου πάγο νερού μέσα τους. Ωστόσο, αυτοί οι σκοτεινοί κομήτες επιταχύνονταν με περίεργους τρόπους. Το Project Lira μάλιστα έχει σκοπό να μπορέσει να τους μελετήσει με άκρως εντυπωσιακούς ελιγμούς.
Οι κομήτες είναι μικρά σώματα, όπως οι αστεροειδείς, που περιέχουν επίσης πάγους όπως νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Όταν ένας κομήτης θερμαίνεται καθώς πλησιάζει τον ήλιο, αυτός ο πάγος μετατρέπεται σε αέριο και εκτοξεύεται από την επιφάνεια, δίνοντας ώθηση στον κομήτη, σαν ένα είδος πυραύλου και μια ουρά από αέριο και σκόνη.
Αυτοί οι σκοτεινοί κομήτες επιταχύνονται όπως οι κομήτες αλλά δεν έχουν ουρές εμφανείς στα τηλεσκόπια μας. Αν έχουν πάγο νερού πάνω τους, τότε ίσως θα μπορούσαν να έχουν παραδώσει στη Γη τους ωκεανούς της.
Αν οι σκοτεινοί κομήτες περιέχουν νερό, θα μπορούσαν να είναι ο χαμένος κρίκος στην κατανόηση της προέλευσης των ωκεανών μας. Είναι πιθανό ότι αυτοί, ή παρόμοιοι σκοτεινοί κομήτες στο παρελθόν, είχαν νερό που μοιάζει με τους ωκεανούς μας.
Πηγή: space.com / techmaniacs.gr
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.
Tags
Επιστημονικά άρθρα