Breaking

Τα παράξενα φαινόμενα που μπορεί να συμβούν κατά την ηλιακή έκλειψη στις ΗΠΑ σήμερα: Από δυνατούς ανέμους μέχρι και ... παρεμβολές στα ραδιόφωνα

Το σπάνιο φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου που περιμένουμε από ώρα σε ώρα θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μερικά περίεργα γεγονότα εδώ στη Γη, ενώ αναμένεται να είναι ορατή σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ.
Το φαινόμενο αυτό έχει τραβήξει το ενδιαφέρον σε ολόκληρο το κόσμο και σε όλη την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο μια τέτοια ολική έκλειψη θα μπορούσε να δημιουργήσει αρκετές «παρενέργειες» τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στην επιφάνεια της Γης.
> Baily’s beads
Οι χάντρες του Baily είναι ένα παράξενο φαινόμενο που συμβαίνει καθώς το φεγγάρι πλησιάζει τον ήλιο κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης.
Το φαινόμενο, που μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια με τα κατάλληλα γυαλιά, είναι μια δέσμη φωτός στην άκρη της έκλειψης, που συχνά αναφέρεται ως το φαινόμενο του διαμαντένιου δακτυλίου.
Ακριβώς καθώς το φεγγάρι καλύπτει ή αρχίζει να αποκαλύπτει τον ήλιο, οι θεατές μπορεί να είναι σε θέση να δουν αυτό το «ενδιαφέρον φαινόμενο», δήλωσε ο αστροφυσικός του Πανεπιστημίου Johns Hopkins Dr. Bill Blair στο Fox News Digital.

Στο «φαινόμενο που είναι γνωστό ως ‘χάντρες του Baily’ … ο ήλιος μπορεί στην πραγματικότητα να ξεπροβάλλει μέσα από σεληνιακές κοιλάδες ακριβώς κατά μήκος της άκρης της σελήνης», είπε.

Οι θεατές της έκλειψης μπορούν να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους να δουν τέτοια φαινόμενα ταξιδεύοντας κατά μήκος της «άκρης» της ζώνης της ολικής έκλειψης, είπε ο Blair.

> Συμπεριφορά των ζώων

Κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης, τα είδη της άγριας ζωής αντιδρούν σαν η μέρα να μετατράπηκε ξαφνικά σε νύχτα.

Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, τα ζώα και πουλιά συχνά «προετοιμάζονται για ύπνο ή συμπεριφέρονται μπερδεμένα», σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ντάλας.

Τόσο η φυσική όσο και η ακουστική συμπεριφορά των ζώων θα αλλάξει κατά τη διάρκεια της έκλειψης, σημειώνει το National Geographic σε άρθρο του.

«Η πρώιμη έναρξη του σκοταδιού διαταράσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς των ζώων, πυροδοτώντας μια πιθανή χορωδία από κουκουβάγιες, γρύλους ή ακόμη και κογιότ, ανάλογα με την τοποθεσία» έγραψε το NatGeo.

Εξαιτίας αυτής της αναμενόμενης αλλαγής στον ήχο, η NASA κυκλοφόρησε το Eclipse Soundscapes Project, προτρέποντας τους θεατές της έκλειψης να δώσουν προσοχή και να καταγράψουν τις διαφορές στη συμπεριφορά των ζώων στην περιοχή τους.

«Οι αναφορές για αυτές τις άτυπες συμπεριφορές των ζώων χρονολογούνται από αιώνες, αλλά οι επιπτώσεις μιας έκλειψης στη ζωή των φυτών και των ζώων δεν είναι πλήρως κατανοητές», έγραψε η NASA σε ένα άρθρο.

Παράξενες σκιές

Ο μεταβαλλόμενος προσανατολισμός του ηλιακού φωτός μπορεί να ρίξει μερικές πολύ αλλόκοτες σκιές στη Γη.

Το φως που φιλτράρεται μέσα από τα φύλλα των δέντρων έχει παρατηρηθεί ότι αφήνει σκιές σε σχήμα ημισελήνου καθώς πλησιάζει η ολική έκλειψη, είπε ο Blair.
Μόνο κατά τη διάρκεια ολικών εκλείψεων, ειδικές ζώνες σκιάς μπορούν να παρατηρηθούν λίγα δευτερόλεπτα πριν το φαινόμενο.


Οι ζώνες σκιών μπορούν να εμφανιστούν σε μονόχρωμες επιφάνειες, ως λεπτές, κυματιστές γραμμές εναλλασσόμενου φωτός και σκότους, όπως σημείωσε η NASA.

Το φαινόμενο είναι παρόμοιο με τη γυαλάδα μιας πισίνας.

Φέρεται να οφείλεται στο φαινόμενο της «κάμερας με τρύπα», το οποίο λειτουργεί αφήνοντας το φως να περάσει μέσα από μια μικροσκοπική τρύπα σε μια οθόνη. Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει όταν το φως από μια έκλειψη περνάει μέσα από φύλλα δέντρων. Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, δεν μπορεί να περάσει κάθε ακτίνα φωτός στο έδαφος, αφήνοντας μόνο τις ακτίνες που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη γωνία.

> Ψυχρότερος καιρός

Ο καιρός κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Οι τοπικές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να πέσουν περισσότερο από 10 βαθμούς κοντά στην έκλειψη, δήλωσε το Πανεπιστήμιο του Ντάλας.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν το φως του ήλιου εξασθενεί, ο καιρός αρχίζει να ψύχεται. Η NASA ανέφερε ότι μια έκλειψη του 2001 στη Ζάμπια έριξε τη θερμοκρασία του αέρα κατά σχεδόν 10 βαθμούς.

> Δυνατοί άνεμοι

Εκτός από τις αλλαγές στη θερμοκρασία, μια ηλιακή έκλειψη μπορεί να φέρει και θυελλώδεις καιρικές συνθήκες.

Μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ διαπίστωσε ότι τα γεγονότα έκλειψης θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ταχύτητες του ανέμου και να αλλάξουν τις κατευθύνσεις του ανέμου.

«Καθώς ο ήλιος εξαφανίζεται πίσω από το φεγγάρι, το έδαφος ξαφνικά ψύχεται, ακριβώς όπως στο ηλιοβασίλεμα», έγραψε σε δελτίο Τύπου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Reading, Giles Harrison.

«Αυτό σημαίνει ότι ο θερμός αέρας σταματά να ανεβαίνει από το έδαφος, προκαλώντας πτώση της ταχύτητας του ανέμου και αλλαγή της κατεύθυνσής του, καθώς αλλάζει η επιβράδυνση του αέρα από την επιφάνεια της Γης».

> Ραδιοφωνικές παρεμβολές

Τα γεγονότα έκλειψης είναι γνωστά για τη διακοπή των ραδιοσυχνοτήτων. Αυτό οφείλεται στην «ξαφνική μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην ατμόσφαιρα της Γης», δήλωσε η NASA.

«Δεδομένου ότι η ιονόσφαιρα περιέχει φορτισμένα σωματίδια (ιόντα και ηλεκτρόνια) και είναι υπεύθυνη για την ανάκλαση και διάθλαση των ραδιοκυμάτων, οι αλλαγές στην ιονόσφαιρα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις ραδιοεπικοινωνίες και τα συστήματα πλοήγησης», έγραψε η NASA σε άρθρο της.

Αυτή η μεταβολή στην ιονόσφαιρα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα ραδιοκύματα «διαδίδονται μέσα σε αυτήν», ανέφερε η NASA, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εξασθένιση, απορρόφηση και διάθλαση του σήματος.

Οι ζώνες σκιών μπορούν να εμφανιστούν σε μονόχρωμες επιφάνειες, ως λεπτές, κυματιστές γραμμές εναλλασσόμενου φωτός και σκότους, όπως σημείωσε η NASA.

Ο χρόνος της έκλειψης Ηλίου θα εξαρτηθεί από το πού βρίσκεται ο καθένας. Για όσους βρίσκονται στην ανατολική ζώνη ώρας, η έκλειψη θα εισέλθει στην ηπειρωτική Βόρεια Αμερική λίγο μετά τις 14:00 (τοπική ώρα) και θα εξέλθει στις 15:46 (τοπική ώρα).

Στην Ελλάδα, μπορείτε να παρακολουθήσετε το φαινόμενο LIVE από τη μετάδοση της NASA γύρω στις 22:30 το βράδυ. Θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες.

Πηγή: ieidiseis.gr

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας