Breaking

Πολύ πιο κοντά στη Γη κομήτης «τέρας» με την ονομασία ''Κομήτης του Διαβόλου'' - Ποιο είναι το μέγεθός του και πόσο απειλεί τη Γη


Ένας κομήτης «τέρας»(γνωστός και με την ονομασία ''Κομήτης του Διαβόλου) αναμένεται να πλησιάσει και πάλι τη Γη μετά από 70 περίπου χρόνια, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες θα είναι ορατός ακόμα και με γυμνό μάτι.

Σύμφωνα με όλα τα τελευταία στοιχεία, η ευκαιρία για τους παρατηρητές να δουν τον συγκεκριμένο κομήτη ακόμα και με γυμνό μάτι, θα δοθεί τα βράδια της 30ης και 31ης Μαρτίου, με τη πράσινη λάμψη που θα αναδύει να γίνεται ορατή καθώς μετακινείται από τον αστερισμό της Ανδρομέδας προς τους Ιχθείς.


Λίγα λόγια για τον κομήτη

Είναι γνωστός ως «κρυοηφαιστειακός κομήτης», που σημαίνει ότι αποτελείται από ένα παγωμένο κέλυφος γεμάτο με αέριο. Καθώς πλησιάζει στον Ήλιο, θερμαίνεται και αυξάνεται η πίεση, που σημαίνει ότι μπορεί να συμβούν εκρήξεις - όπως ένα ηφαίστειο πάγου.

Αυτές οι εκρήξεις δημιουργούν μια ομίχλη γύρω από τον κομήτη που αντανακλά το φως του ήλιου και τον κάνουν να μοιάζει σαν να έχει κέρατα μετά από κάθε έκρηξη.

Ο αστροφυσικός Δρ. Paul Strøm, από το Πανεπιστήμιο του Warwick, δήλωσε στο Metro.co.uk: «Αυτή τη στιγμή, ένας από τους λαμπρότερους γνωστούς περιοδικούς κομήτες βρίσκεται στο δρόμο του προς τον Ήλιο. Ο κομήτης αναμένεται να φτάσει σε μέγεθος 4,5 που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ορατός από μια σκοτεινή τοποθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κομήτης μετακινείται από τον αστερισμό της Ανδρομέδας στους Ιχθείς. Καθώς το κάνει, περνά δίπλα από φωτεινά αστέρια, κάτι που θα διευκολύνει τον εντοπισμό σε ορισμένες ημερομηνίες. Συγκεκριμένα, στις 31 Μαρτίου, το 12P/Pons–Brooks θα απέχει μόλις 0,5 μια μοίρα από το φωτεινό αστέρι που ονομάζεται Hamal».

Ο κομήτης του διαβόλου καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1812 από τον Jean-Louis Pons, αλλά οι παρατηρήσεις δεν ήταν αρκετά ακριβείς για να προβλέψουν πότε ή πού θα επέστρεφε μέχρι που ανακαλύφθηκε ξανά το 1883 από τον William Brooks. Ωστόσο, οι σύγχρονοι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ο κομήτης μπορεί να είχε καταγραφεί και σε προηγούμενα ταξίδια γύρω από το ηλιακό σύστημα - το αρχαιότερο ήταν το 1385.

Έχει πλάτος 10,5 μίλια - που σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερο από το Έβερεστ - αλλά μην ανησυχείτε, δεν διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο να χτυπήσει τη Γη.


Ενώ μπορεί να σταθείς τυχερός και να μπορέσεις να δεις τον κομήτη με γυμνό μάτι, ο Δρ Robert Massey, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Royal Astronomical Society, είπε στον Guardian: «Αν έχετε ένα αξιοπρεπές ζευγάρι κιάλια, προσπαθήστε οπωσδήποτε να ψάξτε το με αυτά», ενώ προτείνει επίσης εφαρμογές χαρτογράφησης ουρανού.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας 

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας