Απίστευτο αλλά δυστυχώς αληθινό είναι το πόρισμα μιας νέας μελέτης του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δημοσιεύεται στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Nature. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η Γη πρόκειται να χάσει ένα δευτερόλεπτο μέσα στα επόμενα χρόνια εξαιτίας αλλαγής στο χρόνο της περιστροφής της.
Πιο συγκεκριμένα, γίνεται γνωστό ότι το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική εξαιτίας της προκληθείσας από τον άνθρωπο αλλά και της φυσιολογικής από τον χρόνο κλιματικής αλλαγής έχει ελαφρώς επιβραδύνει την ταχύτητα περιστροφής της Γης, κάτι που έχει ως συνέπεια να παρατείνεται κατά σχεδόν τρία χρόνια η ανάγκη που έχει επισημανθεί από επιστήμονες για παράλειψη ενός δευτερόλεπτου στη μέτρηση του χρόνου.
Η ανάγκη αυτή είχε προκύψει από την αυξημένη ταχύτητα περιστροφής της Γης τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία οφείλεται σε μεταβολές στον πυρήνα του πλανήτη.
Οι ώρες, τα λεπτά και συνεπώς οι ημέρες μας καθορίζονται από την περιστροφή της Γης. Όμως αυτή η περιστροφή δεν είναι σταθερή- μπορεί να αλλάζει πάντα ελαφρά, ανάλογα με το τι συμβαίνει στην επιφάνεια της και στον πυρήνα της.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, για να παραμείνει η μέτρηση του χρόνου σε συγχρονισμό με την περιστροφή της Γης, θα έπρεπε να παραλειφθεί ένα δευτερόλεπτο το 2026. Η τήξη των πάγων, ωστόσο, και η συνεπακόλουθη μείωση της ταχύτητας περιστροφής του πλανήτη συνεπάγεται πως η αφαίρεση του δευτερολέπτου από τη μέτρηση της ώρας θα πρέπει να γίνει το 2029. Επομένως, μπορούμε να δούμε πως ο άνθρωπος κατάφερε να επηρεάσει ακόμα και τον χρόνο.
Ο συγγραφέας της μελέτης Ντάνκαν Άγκνιου εξήγησε πως η μείωση της ποσότητας των πάγων στους δύο πόλους σημαίνει πως υπάρχει πλέον περισσότερη μάζα γύρω από τον ισημερινό. Αυτή η αλλαγή στη συγκέντρωση μάζας είναι που ευθύνεται για την επιβράδυνση της περιστροφής.
Ο κ. Άγκνιου σχολίασε πως είναι εντυπωσιακό ότι ο ανθρώπινος παράγοντας πλέον έχει φτάσει στο σημείο να επηρεάζει την περιστροφή του πλανήτη. «Γίνονται πράγματα που είναι πρωτοφανή», είπε.
Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.
Tags
Επιστημονικά άρθρα